Ikan Paus Raksasa


Penghuni terbesar lautan adalah ikan paus. Jenis ikan paus yang dikenal sebagai “ikan paus biru” mempunyai berat lebih dari 150,000 kilogram dan panjangnya lebih dari 30 meter. Untuk membayangkan ukuran ikan paus ini, cuba lihat bangunan lima tingkat, ikan paus biru panjangnya sama dengan tinggi bangunan tersebut. Sementara itu, berat ikan paus sama dengan berat 25 hingga30 ekor gajah.

123
Baiklah, bagaimana seekor ikan raksasa dapat menyelam sehingga kedalaman 800 – 1000 meter dan kembali ke permukaan dengan mudah? Sebagai contoh, bayangkan sebuah kapal dengan muatan 150 ton dan panjang 30 meter. Jika kapal itu tenggelam ke dasar laut sedalam 1000 meter, akan memerlukan operasi besar-besaran selama bertahun-tahun untuk mengangkatnya kembali. Namun dengan izin Allah, seekor paus dapat muncul ke permukaan dalam waktu 15 – 20 saat. Kerana tulang ikan paus dicipta dari bahan berongga yang berisi minyak, ia dapat dengan mudah mengapung di permukaan air.


Ikan paus juga sangat mahir menyelam. Allah telah menciptakan tubuhnya sangat tahan terhadap tekanan yang tinggi di kedalaman air laut. Oksigen yang mengalir dalam darah dan otot-ototnya bercampur dengan zat-zat kimia memberinya tenaga semasa di dalam air atau ketika tidak bernafas. Paus mempunyai sistem sirkulasi yang khas yang dapat mengalirkan darah secara langsung dari organ menuju otak. Melalui cara ini, sampai ketika ikan paus muncul di permukaan air untuk bernafas, ia tetap dapat menghantar oksigen di dalam tubuhnya secara langsung ke otak, organ yang paling memerlukan oksigen.

Sistem hebat yang mengagumkan para ilmuwan ini adalah perwujudan dari ilmu Allah. Melalui cara ini ikan paus dapat tetap berada di bawah laut selama kurang lebih 15 – 20 minit tanpa bernafas.


Selain itu, tidak seperti manusia, ikan paus tidak menderita ‘bend’ (kejutan) ketika muncul secara cepat ke permukaan air.


Kalian mungkin akan bertanya apa itu ‘bend’. ‘Bend’ adalah rasa sakit akibat penurunan tekanan di sekeliling kita secara tiba-tiba. Saat penyelam ingin menyelam jauh ke dalam air, mereka berhenti sejenak di kedalaman tertentu dan menyesuaikan tubuhnya dengan tekanan di sekitarnya agar tidak terpengaruh oleh perubahan tekanan air. Cara ini membuatkan mereka mampu menyelam sangat dalam secara perlahan-lahan. Tapi ingat mereka perlu berhenti dan beristirehat pada kedalaman tertentu selama mereka kembali ke permukaan air. Jika tidak, pembuluh darah penyelam akan sakit atau pecah yang dapat mengakibatkan kematiannya. Ikan paus tidak mempunyai masalah tersebut, karena Allah telah memberi makhluk hidup apa yang diperlukan untuk hidup di lingkungannya. Ikan laut dapat hidup di lautan seperti halnya manusia yang dapat hidup di daratan.

IMG_1169

Kalian mungkin tahu bahawa ikan paus menyemburkan air dari lubang di atas kepalanya. Tahukah kalian bahawa lubang itu memang hidungnya? Ikan paus menggunakan hidungnya hanya untuk bernafas. Banyak orang berfikir bahawa ikan paus hanya menyemburkan air dari lubang tersebut. Yang benar adalah, ikan paus melepaskan udara dari dalam paru-parunya. Disebabkan udara ini mengandungi wap air dan suhunya lebih panas daripada udara luar, ia nampak seperti air dari kejauhan.

Badan ikan paus biasanya berbentuk seperti torpedo dan sangat sesuai untuk berenang dalam air. Sementara itu jika kebanyakan ikan ekornya tegak lurus dengan permukaan air, ekor ikan paus melintang dan sejajar dengan permukaan air. Dengan ekor seperti ini, ikan paus mampu mendorong dirinya ke depan di dalam air.

Di bawah kulit ikan paus ada lapisan lemak yang tebalnya sekitar 50 sentimeter. Fungsi lapisan lemak ini untuk menjaga suhu tubuhnya agar tetap sekitar 34 – 37 darjah celcius.

IMG_1169

Setiap tahun di bulan Disember dan Januari, paus abu-abu berpindah dari Laut Utara ke pantai selatan Amerika Utara dan sampai di California. Tujuan mereka berpindah ke air yang lebih hangat adalah untuk melahirkan bayinya. Yang menarik adalah ikan paus betina yang hamil tidak makan apapun sepanjang perjalanan mereka, kerana ia sama sekali tidak memerlukannya. Selama hari-hari panjang musim panas, ia telah banyak makan dari laut yang subur di Utara, oleh itu ia telah menyimpan cukup tenaga untuk perjalanan yang panjang. Setelah ikan paus betina sampai di pantai di Mexico barat, ia segera melahirkan bayinya. Bayi ikan paus menyusu induknya dan menyimpannya sebagai lemak sebanyak mungkin. Persiapan ini membuat mereka kuat untuk berpindah kembali, yang dimulai di bulan Mac.

Seperti mamalia lainnya, ikan paus juga menyusukan anaknya. Tapi bayi ikan paus tidak menyusu induknya dengan hisapan kerana mereka berisiko menelan air laut. Air laut berbahaya untuk diminum oleh ikan paus. Yang menarik, seperti halnya ikan lumba-lumba,ada otot yang mengelilingi kelenjar susu ikan paus betina. Ketika ikan paus menggerakkan otot ini, tekanan yang dihasilkan membuat induk tersebut mampu menyemburkan air susu terus ke dalam mulut anaknya. Air susu ikan paus berbeza dengan yang biasa kita kenal. Bentuknya hampir seperti padatan dan sangat berlemak. Kerana keadaannya seperti itu, air susu tersebut tidak dapat bercampur dengan air laut. Zat yang diminum – atau lebih tepatnya dimakan – oleh anak ikan paus tersebut akan terlarut di dalam perut. Makanan yang terlarut ini juga mengandungi air yang diperlukan oleh anak ikan paus. Seperti yang telah kita ketahui, Allah telah menyediakan bayi ikan paus dengan makanan yang paling sempurna.

Lapisan berminyak, yang tembus pandang menutupi mata ikan paus untuk melindunginya dari berbagai efek yang membahayakan dari air laut. Ikan paus mempunyai deria rasa dan pendengaran yang tajam. Ia mengetahui arah di dalam air dengan mengikuti gema suara yang dibuatnya. Cara kerja deria tersebut mirip dengan radar. Sesungguhnya, keistimewaan ikan paus ini menjadi ilham bagi pembuatan radar. Para ilmuwan mempercayai bahwa suara-suara yang dihasilkan oleh ikan paus mengandungi bahasa yang sangat rumit. Bahasa ini sangat penting dalam hubungan dan komunikasi di antara mereka.

Artikel diambil dan disunting dari:http://www.harunyahya.com

Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. ikan paus nya besar banget ya?? jadi pengen melihat dari dekat pasti besar banget ya

    BalasPadam

Note Penting !

1. Tolong jangan buat SPAM komen kat sini.
2. Guna ayat yang ada BUDI BICARA yang baik.
3. Hanya komen perkara yang BERKAITAN dengan tajuk!
4. Ada rasa tak puas hati, call terus di 019358XXXX. Cas mengikut kadar Telco Anda..
~