Kelebihan Bulan Rejab

Banyak terdapat kelebihan bulan rejab yang disebutkan dalam kitab.. Tetapi yang dapat aku petik cuma sedikit daripadanya.. Antaranya..................

1... Sabda Nabi saw : Hendaklah kamu muliakan bulan rejab,, nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari Kiamat.. (al-hadis)
2... Sabda Nabi saw : Bulan rejab bulan Allah,, bulan sya'ban bulan-ku dan bulan ramadan bulan umat-ku... (al-hadis)
3... Kemuliaan bulan rejab dengan malam isra' mi'raj-nya sya'ban dengan malam nifsu-nya dan ramadan dengan lailatul qadar-nya...
4... Waktu malam awal rejab sangat mustajab doa-nya.. (riwayat imam nawawi)
5... Puasa 1 hari pada bulan rejab mendapat syurga yang tertinggi (Firdaus),,, puasa 2 hari pula akan dilipat gandakan pahala-nya... (al-hadis)
6... Puasa 3 hari pada bulan rejab dijadikan parit yang panjang yang menghalang dia ke neraka.. (Panjangnya SETAHUN perjalanan)... (al-hadis)
7... Puasa 4 hari pada bulan rejab akan di hindarkan daripada bala' dan daripada penyakit yang besar2,, dan daripada fitnah dajal di hari kiamat.. (al-hadis)
8... Puasa 5 hari pada bulan rejab,, aman daripada azab kubur.. Puasa 6 hari,, apabila keluar dari kubur,, bercahaya mukanya... (al-hadis)
9... Puasa 7 hari pada bulan rejab,, ditutup baginya 7 pintu neraka...(al-hadis)
10... Puasa 8 hari pada bulan rejab,, dibukan baginya de-8 pintu pintu syurga.. (al-hadis)
11... Puasa 9  hari pada bulan rejab,, keluar dari kubur-nya menyeru Lailahaillallah,, tidak akan ditolak dia agar masuk ke syurga... (al-hadis)
12... Puasa 10 hari pada bulan rejab,, Allah jadikan baginya tempat perhentian di titi Siratul Mustaqim pada tiap2 1 batu.. (al-hadis)
13... Puasa 16 hari pada bulan rejab,, akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga,, dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga... (al-hadis)
14... Puasa 19 hari pada bulan rejab,, "Dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim dan Nabi Adam..." (al-hadis)
15... Puasa 20 hari di bulan rejab,, "Diampunkan dosa2nya yang telah lalu.. Maka,, mulailah beramal sepenuhnya dan lakukan amalan yang tidak dibuat sebelum itu..." (al-hadis)
16... Berkata Saidina Ali..............
Puasa rejab 13 hari seumpama ia telah berpuasa 3,000 tahun..
Puasa rejab 14 hari seumpama ia telah berpuasa 10,000 tahun..
Puasa rejab 15 hari seumpama ia telah berpuasa 100,000 tahun
17... Kelebihan bulan rejab dari segala bulan sama seperti kelebihan al-Qur'an ke atas seluruh Qa'lam..
18... Puasa 1 hari pada bulan rejab seperti ia telah berpuasa 40 tahun,, dan diberi minum air daripada syurga... (al-hadis)
19... Puasa 10 hari pada bulan rejab,, "Dijadikan ia 2 sayap,, terbang seperti kilat diatas titi Siratul Mustaqim di hari Kiamat... (al-hadis)
20... Puasa 1 hari pada bulan rejab seperti telah mengerjakan ibadat seumur hidup-nya.... (al-hadis)
Berseru dari langit.....................
"Gembiralah kamu dengan kemuliaan yang besar....! Dan diminumkan dia ketika hendak mati.. Mati dengan puasa,, masuk kubur dengan puasa,, keluar kubur dengan puasa,, dan masuk syurga dengan puasa (al-hadis),,, lepas dari azab kubur (al-hadis),,, (barangsiapa pada siang harinya dan beribadat di waktu malam...)"
21... Bulan Rejab bulan Allah,, diampunkan dosa orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah swt,, 
Puasa rejab menjadi wajib baginya...................
"Diampunkan dosanya yang telah lalu...
Dipeliharakan umurnya yang tinggal itu...
Terlepas dari dahaga di hari Kiamat..." (al-hadis)
22... Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan rejab hendaklah bersedekah tiap2 hari sekurang2nya sekeping roti.... (al-hadis)
23... Puasa pada awal rejab,, pertengahan dan akhirnya,,, seumpama puasa sebulan pahalanya.... (al-hadis)

Catat Ulasan

0 Ulasan