BUDAK 6 TAHUN JADI IMAM KAUM?

Kemahiran membaca al-Quran sangat penting! Ia menjadi syarat utama kelayakan mara ke hadapan memimpin solat sesebuah komuniti. Sabda Rasulullah SAW:


يَؤُمُّ الْقَوْمَ أَقْرَؤُهُمْ لِكِتَابِ اللَّهِ فَإِنْ كَانُوا فِي الْقِرَاءَةِ سَوَاءً فَأَعْلَمُهُمْ بِالسُّنَّةِ فَإِنْ كَانُوا فِي السُّنَّةِ سَوَاءً فَأَقْدَمُهُمْ هِجْرَةً فَإِنْ كَانُوا فِي الْهِجْرَةِ سَوَاءً فَأَقْدَمُهُمْ سِلْمًا وَلَا يَؤُمَّنَّ الرَّجُلُ الرَّجُلَ فِي سُلْطَانِهِ وَلَا يَقْعُدْ فِي بَيْتِهِ عَلَى تَكْرِمَتِهِ إِلَّا بِإِذْنِهِ


Ertinya: Orang yang paling layak mengimamkan solat adalah orang yang paling mahir (fasih) membaca al-Quran. Jika mereka setara pada bacaan al-Quran, maka didahulukan orang yang paling tahu mengenai Sunnah. Jika mereka setara pada Sunnah, maka diutamakan orang yang paling awal berhijrah. Jika mereka setara pada hijrah, maka diutamakan orang yang paling awal memeluk Islam. Dan janganlah seseorang lelaki menjadi imam di tempat yang ada pemiliknya (jangan membelakangi imam kawasan), dan janganlah duduk di rumahnya (tempat duduknya) kecuali dengan izinnya“  (Sahih Muslim).


Ayuh kita ikuti kisah sahabat muda yang bernama ‘Amru bin Salamah (Para ulama hadith berselisih pandangan tentang status beliau sama seorang sahabat atau tidak, namun yang pasti ayahnya adalah seorang sahabat kerana terbukti pernah bertemu Rasulullah SAW). ‘Amru bin Salamah bercerita:


عَنْ عَمْرِو بْنِ سَلَمَةَ قَالَ …….. كُنَّا بِمَاءٍ مَمَرَّ النَّاسِ وَكَانَ يَمُرُّ بِنَا الرُّكْبَانُ فَنَسْأَلُهُمْ مَا لِلنَّاسِ مَا لِلنَّاسِ مَا هَذَا الرَّجُلُ فَيَقُولُونَ يَزْعُمُ أَنَّ اللَّهَ أَرْسَلَهُ أَوْحَى إِلَيْهِ أَوْ أَوْحَى اللَّهُ بِكَذَا فَكُنْتُ أَحْفَظُ ذَلِكَ الْكَلَامَ وَكَأَنَّمَا يُقَرُّ فِي صَدْرِي وَكَانَتْ الْعَرَبُ تَلَوَّمُ بِإِسْلَامِهِمْ الْفَتْحَ فَيَقُولُونَ اتْرُكُوهُ وَقَوْمَهُ فَإِنَّهُ إِنْ ظَهَرَ عَلَيْهِمْ فَهُوَ نَبِيٌّ صَادِقٌ فَلَمَّا كَانَتْ وَقْعَةُ أَهْلِ الْفَتْحِ بَادَرَ كُلُّ قَوْمٍ بِإِسْلَامِهِمْ وَبَدَرَ أَبِي قَوْمِي بِإِسْلَامِهِمْ فَلَمَّا قَدِمَ قَالَ جِئْتُكُمْ وَاللَّهِ مِنْ عِنْدِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حَقًّا فَقَالَ صَلُّوا صَلَاةَ كَذَا فِي حِينِ كَذَا وَصَلُّوا صَلَاةَ كَذَا فِي حِينِ كَذَا فَإِذَا حَضَرَتْ الصَّلَاةُ فَلْيُؤَذِّنْ أَحَدُكُمْ وَلْيَؤُمَّكُمْ أَكْثَرُكُمْ قُرْآنًا فَنَظَرُوا فَلَمْ يَكُنْ أَحَدٌ أَكْثَرَ قُرْآنًا مِنِّي لِمَا كُنْتُ أَتَلَقَّى مِنْ الرُّكْبَانِ فَقَدَّمُونِي بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَأَنَا ابْنُ سِتٍّ أَوْ سَبْعِ سِنِينَ وَكَانَتْ عَلَيَّ بُرْدَةٌ كُنْتُ إِذَا سَجَدْتُ تَقَلَّصَتْ عَنِّي فَقَالَتْ امْرَأَةٌ مِنْ الْحَيِّ أَلَا تُغَطُّوا عَنَّا اسْتَ قَارِئِكُمْ فَاشْتَزَوْا فَقَطَعُوا لِي قَمِيصًا فَمَا فَرِحْتُ بِشَيْءٍ فَرَحِي بِذَلِكَ الْقَمِيصِ


Ertinya: ‘Amru bin Salamah berkata ….Kami tinggal dekat sebuah mata air yang biasa dilalui orang ramai. Suatu ketika serombongan musafir berkendaraan melewati kami. Kami pun bertanya kepada mereka, “Apa khabar orang ramai? Ada apa dengan mereka? Apa halnya dengan lelaki itu (Rasulullah).” Mereka menjawab, “Lelaki itu mendakwa menerima wahyu dari Allah dengan ayat itu dan ayat ini.” 


Aku pun hafaz ayat tersebut (al-Quran) sehingga ia seolah-olah lekat pada ingatanku. Sementara itu kabilah Arab kebanyakan masih menangguh keislaman mereka sehingga Pembukaan Mekah, seraya berkata: “Biarkan dia dan kaumnya. Bila dia menang atas kaumnya maka dia pasti seorang nabi yang benar.”


Apabila Mekah dikuasai orang Islam, setiap kaum bersegera masuk Islam. Ayahku mendahului kaumku memeluk Islam. Ketika ayahku pulang setelah bertemu Rasulullah SAW dia berkata: “Demi Allah! Aku datang kepada kalian dari sisi seorang nabi yang benar. Nabi itu berkata, “Solatlah kalian solat itu pada waktu itu, dan solatlah itu pada waktu itu. Apabila masuk waktu solat, hendaklah seorang daripada kalian melaungkan azan dan hendaklah orang yang paing banyak menghafaz al-Quran mengimami kalian.”


Kaumku pun mencari siapa yang paling banyak menghafaz al-Quran dan ternyata akulah yang paling banyak menghafaz al-Quran kerana aku selalu mempelajarinya daripada rombongan musafir yang tiba. Berikutan itu, kaumku menolakku ke hadapan untuk mengimami mereka, sedangkan pada waktu itu aku baru berusia 6 atau 7 tahun.


Ketika mengimami mereka aku memakai pakaian yang pendek. Bila sujud, pakaian itu terangkat dari bahagian bawah tubuhku. Seorang wanita kampung (yang ikut solat bersama jamaah) lalu berkata, “Kenapa kalian tidak menutup kemaluan pembaca Al-Qur’an kalian itu (dengan sesuatu)?” Kaumku lalu membeli pakaian baru untukku. Ternyata aku tidak pernah gembira selain kegembiraanku setelah mendapat pakaian tersebut (Sahih al-Bukhari).


Subhanallah! Alanglah indahnya kisah ini. Ayuh kita dalami al-Quran semoga Allah redhai kita.


Abdullah Bukhari bin Abdul Rahim (al-Hafiz)


15 September 2019Catat Ulasan

0 Ulasan